onsdag 4 maj 2016

Frågor, svar och synpunkter

Slipning av knivar

Tre Knivar är ett knivsliperi med kunder runt om i Sverige och Europa.Vi är etablerade på
natursköna HökensåsFöretaget knyter an till den tradition som finns bland knivslipare, skärslipare, knivmakare och tillverkare. Rätt kniv och noggrant slipad bidrar till nöjet att laga mat. Senare års matintresse med uppsving för smarta, snygga knivar av hög kvalité är välkänt. Vi har mångårig erfarenhet av att slipa knivar. Vi bidrar till att vårda ett hantverk. Vi vill alltid lämna bästa kvalité och service till våra kunder. Vår vision är Att alltid ha
kunden i fokus. Att vara ledande inom kvalitetsslipning av knivar, samt hålla korta leveranstider. Våra kunder finns bland restauranger, krogar, hotell, kursgårdar, butiker och
företag. Vi åtar oss slipning av knivar och yxor. 


FÅ 25 % RABATT NÄR DU GILLAR OSS PÅ FACEBOOK


Vi slipar alla sorters knivar, förutom keramiska knivar. Vi slipar slaktknivar, kockknivar,
köksknivar, yxor till styckare, slaktare, jaktlag, jägare, restauranger, butiker och privata 
hushåll. Vi våtslipar alla knivar på slipsten samt knivarna destilleras rutinmässigt före all slipning. Ni behöver inte beställa tid, men det är är trevligt när ni skickar ett mail om att knivarna är på väg, slipade knivar returneras inom 24 tim. I mån av tid  slipar vi  knivar på plats hos restauranger, butiker samt företag.
Tre knivar på Facebook
Paketeringstips för knivar

När du packar ett vasst föremål måste du se till att det inte skär sönder ditt eget paket inifrån. En kniv utan fodral kan du montera till en trälist och fixera vid något som är längre än kniven. Om stödet har spetsiga hörn, ta bort dem så att de inte skadar transportlådans insida.

Vi välkomnar företag, butiker samt privatpersoner till oss för slipning av knivar och yxor!


25 kommentarer:

 1. Att hitta någon som slipar knivar proffessionellt i ens närhet har inte alltid varit så lätt men så dök er hemsida upp,om att man enkelt kan skicka knivar för slipning. Man var inte sen att hoppa på den geniala idén som i och för sig inte är något nytt fenomen men som tidigare riktat sig till företag. Häromdagen kom brevet tillbaka med nyslipade sylvass egg.Mycket bra service.

  SvaraRadera
 2. Vad skall jag använda för skärbräda?
  Det är naturlagarna som gäller. Är skärbrädan hårdare än kniven så skadas kniven. Är skärbrädan mjukare än kniven så tar skärbrädan skadan istället. Jobbar man med lätt hand är det dock inget stort problem.

  Här följer uppställning för val av material i skärbrädor:

  1: Ändträ: Det bästa för kniven och också den bräda som håller längst. Håll den inoljad och diska direkt efter användning med vatten. Använder du diskmedel går oljan ur och du skall helst slipa av den råa ytan som blir när fibrerna reser sig efter att ha sugit in vatten. Olja sen in den igen med paraffinolja.

  2: Liggande trä: Lite mer motstånd för kniven men helt OK. Skär med lätt hand så varar också denna bräda.

  3: Mjuk plast: Snäll mot kniven och lätt att hålla ren. När den till slut blir för repig kan den bli ohygienisk och bör bytas ut.

  4: Hård plast: Olämplig! Svår mot kniven och du får plastflisor i maten.


  5: Glas: Direkt olämplig som skärbräda. Använd den endast till uppläggning. Enkel naturlag: Är brädan hårdare än kniven så skadas kniven. Den enda kniv som är hårdare än glas är den keramiska. Denna repar dock glaset och du får splitter i maten dessutom riskerar du att dela brädan itu vid första skäret.

  Det är tråkigt att tillverkare av glasbrädor i text eller bild anger att de kan brukas som skärbrädor. De är dock inte intresserade av att ta i tu med reklamationer på knivar som skadats. Det skulle vara intressant att försöka reklamera en glasbräda efter att man använt keramisk kniv.

  SvaraRadera
 3. Kan man diska kniven i diskmaskin?
  Nej, i våra skötselråd står följande rader om diskning av knivarna:

  Lämna aldrig din kniv odiskad. Skölj av kniven direkt efter användning, torka den noga och sätt den på plats i knivblock, magnetlist eller knivlåda.

  Diska aldrig en skarp kniv i maskin. Maskindiskmedlet utsätter kniven för våtblästring som slöar den. Kniven står dessutom inte still i korgen utan rör sig under diskningen. Eggen skär lätt sönder diskmaskinskorgens plastbeläggning och korgen börjar rosta. Slår eggen mot t ex bestick skråmas dessa och slår den mot hårt material som t ex en annan kniv så skadas eggen. Det är dessutom stor risk att man skär sig på en kniv som står i diskmaskinen.

  Salt miljö är aggressiv på rostfria stålmaterial. Lämna aldrig din kniv odiskad efter den använts i salt miljö. Uppstår ytrost kan denna lätt poleras bort med metallputs. Görs inte detta kan djupare korrosionsskador uppstå.

  Det största problemet med diskmaskinen är kanske ändå själva kulturen. "Jag diskar senare". Du skär kanske i aggressiv mat som saltgurka eller salt sill. Du lämnar kniven på diskbänken för att diska senare. Spaltkorrosionen startar direkt mellan kniv och diskbänk när du har salt vätska emellan. Redan någon timme senare är kniven fläckig och några timmar senare har ytrost uppstått både på kniv och diskbänk väl att märka.

  För att inte rostbildningen skall fortsätta, måste du snarast putsa bort ytrosten med knivputs, Autosol eller stålull.

  Globalkniven har en stålblandning där focus ligger på skärpa. Om focus läggs på rostfrihet blir det inte möjligt att få och bibehålla skärpan. Stålet i kniven är därmed något rostkänsligare än stålet i t ex diskbänken.

  Så länge du sköter om din kniv och håller den ren och torr mellan användningarna så kommer din kniv att hålla sig lika fin. Du får gärna använda handdiskmedel. Sköter du dessutom om eggen med skärpsål och vid behov slipsten så har du din kniv vass länge.


  SvaraRadera
 4. Min rostfria kniv rostar, varför?
  En direktöversättning av stainless blir "rostar mindre". Alla stål rostar under ogynnsamma förhållanden, även de s k rostfria.
  Ett stål där fokus läggs på rostfrihet innehåller 18% krom och 8-10% nickel. Ett sådant stål går dock inte att slipa skarpt. Nickel har förmågan att "flyta" och utjämna. Det är därför som en relativt grov stålyta blir perfekt blank om man förnicklar. Nickel hittar också den "ojämnhet" som vi kallar egg och gör den rund och fin. I knivstål avstår man därför från nickel. Då stora delar av rostfriheten då förlorats tillsätter man en 0,1-1& molybden istället som tätar stålets kristallstruktur men tyvärr når man aldrig riktigt upp till den rostfrihet som nickel ger.

  Så länge kniven hålls ren och torr kommer den inte att rosta men syror och salt är aggressiva på alla stål och om det lämnas på ytan, speciellt om kniven ligger mot en annan metallyta som t ex diskbänken, så påbörjas rostangrepp.
  Först bildas brunrost (Fe2O3). Detta kan lätt avlägsnas med polergummi, stålull eller putsduk. Om du inte tar bort brunrosten i tid bildas svartrost (Fe3O4) under och den kan inte poleras bort då den bildar gropar i stålet.
  Garantin gäller i två år och gäller tillverkningsfel. Både eggskador och rost betraktas normalt som hanteringsfel och garantin gäller ej.
  Om kniven rostat så polera först kniven med medel som polerar lätt, ex. Autosol. Hjälper inte detta så använd något grövre, ex. svinto. Detta kan repa så var mycket försiktig.


  SvaraRadera
 5. Globals knivar är tillverkade i ett stål av oerhört hög kvalitet. Detta stål innehåller mycket kol vilket ger knivens egg särskilda egenskaper. Eggen kan slipas med låg lutning (15%) vilket gör den mycket tunn. Då stålet är väldigt hårt håller eggen utmärkt trots sin låga lutning men ger kniven en anmärkningsvärd skärpa. Alla som provat en av globals knivar vet att man får vara försiktig för om man skär sig blir det ordentligt!

  Knivar med billigt stål
  De måste slipas med en större lutning vilket ger eggen stöd. Anledningen till detta är att stålet som är mjukare behöver en större massa för att inte bli slö för fort. Nackdelen är att en massiv egg aldrig blir lika vass som en rakbladstunn. Hemligheten ligger i skärpan och i hur den slipas, detta avgörs i sin tur av vad stålet som används har för egenskaper.

  Falska Global knivar
  Tyvärr finns det parasiter som kopierar andras egendom och säljer detta till kunder i sken av att det är den äkta varan. I Globals fall är de tacksamma att förfalska av olika skäl.
  •Knivarna är dyra som original.
  •Märket är välkänt och har hög status.
  •Visuellt är de lätta att kopiera.
  •För en amatör är det svårt att se skillnad och knivarna är därmed lätta att lura på folk.

  Så avslöjar du en kopia på Global
  Det finns ett antal sätt att avslöja en oäkta och kopierad kniv från Global. För att du ska vara säker är det viktigt att du noga undersöker den äkta varan först. Känn på bladet, balansen och kvaliteten och tyngden i kniven. Till utseende är kniven lätt att kopiera men där upphör likheten. Det är stålet i orginalet som ger särskilda egenskaper, däri ligger även hemligheten hur du upptäcker en falsk Globalkniv.

  9 Sätt att avslöja en falsk Globalkniv

  1.Stålets ljud.
  Knäpp på bladet. Cromova ger ifrån sig en särskild ljudkänsla som är högfrekventare än från stål som är mjukare med mindre kol.


  2.Kniven skärpa.
  En helt fabriksny kniv från Global är så vass att man nästan inte kan röra eggen utan att skära sig. Den skär i papper som om det vore smör och är bland det vassaste du upplevt. En fabriksny falsk Globalkniv är vass men inte i närheten av en äkta.
  3.Felaktiga namn på knivarna.
  “Global Chef” och “Global Professional” är två namn Global inte använder sig av på sina knivar men som är vanligt på kopior.
  4.Knivbladet.
  Knivens blad ska vara ca 2mm tjockt. Från tillverkningen ska även tunna ringbildningar i stålet kunna urskiljas i ett visst ljus.
  5.Undvik heltäckande knivset.
  Innehåller det knivset du erbjuds mer än 5 knivar bör du börja bli försiktig. Särskilt om de ligger inrullade i ett slags svart nylonskydd.

  6.Lyssna efter sand i handtaget.
  Håll knivens handtag mot ditt öra och skaka försiktigt fram och tillbaka. En äkta kniv innehåller lös sand som du hör rassla runt inne i knivens handtag. Kopior orkar inte kopiera detta.
  7.Balansera kniven.
  En Globalkniv är känd för sin fina balan och ska väga perfekt på ditt pekfinger när du lägger den rätt med skarven mellan blad och handtag över fingret.
  8.Håligheterna på knivens handtag.
  Hålen i greppet på handtaget som är så speciella för Global är svåra att förfalska. I originalet är den svarta färgen etsad och inte möjlig att skrapa bort. På kopior kan du enkel skrapa bort den svarta målarfärgen i hålen.
  9.Loggan och text på bladet.
  I likhet med hålen i handtaget är all text på knivens blad etsad och inte målad. Du ska inte kunna skada denna text med en hård tumnagel. Gör du det vet du att du håller en kopia i handen.

  SvaraRadera
 6. Varför spricker Globalknivar och går sönder så lätt?
  Vi delar inte den uppfattningen,eftersom vi slipar väldigt många Globals knivar kontinuerligt åt både proffs och privata kunder i Sverige och utomlands.Vad vi vet är att de kräver mycket kylning vid slipning,detta även om man slipar dem på ett bryne.(Detta är inget specifikt för Global)

  SvaraRadera
 7. Hur underhåller jag min kniv som är vass?
  Vi rekommenderar att ni använder ett skärpstål av god kvalitet ,före under och efter du använder kniven,med mjuka drag efter knivens slipvinkel.

  SvaraRadera
 8. Hur ofta behöver man slipa sin kniv?
  Så fort kniven tappar skärpan och inte längre svarar på stålningen av skärpstålet.

  SvaraRadera
 9. Vilka knivar kan man slipa hos er?
  Alla knivar förutom keramiska knivar.

  SvaraRadera
 10. Vilken sorts skärbräda ska man använda?
  Vi rekommenderar trä eller plast

  SvaraRadera
 11. Hur sköter man en skärbräda i trä?
  Man sköljer den under hett vatten och skrapar den med en spackelspade,samt låter den ligga fuktad med ett tjockt lager med grovsalt utan jod i,samt smörjer in med en bra olivolja en gång i veckan.Däremellan så sveder man den med gasolbrännare,samt hyvlar bort ett tunt lager,för att få den jämn och hygienisk.

  SvaraRadera
 12. Jag kan varmt rekommendera alla att låta slipa sina knivar hos Tre knivar, Det går snabbt, kostar inte mycket och resultatet blir fantastiskt bra. Först när mina Globalknivar var slipade förstod jag hur skarpa dom kunde bli. Det är en fröjd att arbeta med knivarna även om det gått åt ett plåster eller två. men det får jag ta.

  SvaraRadera
 13. Hur sköter man en skärbräda i trä?
  Man sköljer den under hett vatten och skrapar den med en spackelspade,samt låter den ligga fuktad med ett tjockt lager med grovsalt utan jod i,samt smörjer in med en bra olivolja en gång i veckan.Däremellan så sveder man den med gasolbrännare,samt hyvlar bort ett tunt lager,för att få den jämn och hygienisk.

  SvaraRadera
 14. Hur underhåller jag min kniv som är vass?
  Vi rekommenderar att ni använder ett skärpstål av god kvalitet ,före under och efter du använder kniven,med mjuka drag efter knivens slipvinkel.

  SvaraRadera
 15. Hur ofta behöver man slipa sin kniv?
  Så fort kniven tappar skärpan och inte längre svarar på stålningen av skärpstålet.

  SvaraRadera
 16. Vilka knivar kan man slipa hos er?
  Alla knivar förutom keramiska knivar.

  SvaraRadera
 17. En slö kniv har tre riktigt dåliga egenskaper - den ger dåligt arbetsresultat, gör arbetet tungt och tråkigt och den ökar risken för skärskador. När eggen inte längre skär som den ska tvingas man att skära hårdare för att få resultat. Därmed minskar vaksamheten samtidigt som risken att man slinter blir mångdubbelt större. Det visar sig följaktligen att även en slö kniv är vass nog att ge skärsår.

  Det är alltså klart lönsamt att hålla hushållets alla knivar i trim. Förr i tiden, när lien var ett oundgängligt redskap på åker och äng, höll sig varje gård med en egen slipsten och det ansågs till och med som en konst att kunna dra slipstensveven på rätt sätt.

  SvaraRadera
 18. Tack ska ni ha! Helgens fest var en fröjd!
  Tror inte att knivarna någonsin varit så här vassa som de är nu efter ett besök hos er. Och snabbt gick det också/Festfixare Stockholm

  SvaraRadera
 19. Tack för den bästa slipning och service,,Mia

  SvaraRadera
 20. Fantastiskt resultat och service!

  SvaraRadera
 21. Kan bara instämma, instämma och àterigen instämma! Har samma erfarenhet av Tre knivar.

  SvaraRadera
 22. Helt nöjd med alla mina nyslipade knivar/Benny

  SvaraRadera
 23. Enastående service och skärpa i slipningen.

  SvaraRadera
 24. Hade det inte varit mina egna knivar som jag själv skurit med utan sett det på film,hade jag nog undrat om en kniv kan bli så skarp! Bugar och tackar

  SvaraRadera