tisdag 20 december 2016

Mitt kök

Välkommen till mitt kök!
Förmodligen tycker du precis som jag, att mat inte bara är något man använder för att snabbt tanka energi. Mat är livet! 
Ju godare mat desto godare liv. Att göra utflykter bland kökets ingredienser  skapar glädjeämnen på matbordet är någonting som jag och min familj aldrig kommer att tröttna på.

EN BLOGG OM MAT, RECEPT PÅ MAT, RECEPT PÅ KRÄFTOR OCH SKALDJUR


Dagens middagstips



Isterband med löksås
Löksås:
stor klick smör
2 hackade lökar
ca 3 dl grädde
redning 
salt & peppar

Bryn löken mjuk i en kastrull med smör ca 5-10 min. Tillsätt grädde och redning, salt o peppar. Låt småkoka några minuter.



Dagens soppa


Klassisk oxsvanssoppa

 6 portioner
Ingredienser:
1 ½ kg oxsvans, huggen i bitar
2 msk rapsolja
1 morot, i bitar
1 bit rotselleri, tärnad
1 bit purjolök, i bitar
2 ½ liter vatten
2 msk tomatpuré
3 dl rött vin
10 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 tsk salt
2 morötter, tärnade
5 schalottenlökar, finhackade
2 stjälkar blekselleri, hackade
1 tsk kinesisk soja
salt och malen vitpeppar
2 msk finhackad persilja

Gör så här
Värm olja i en gryta och bryn oxsvansbitarna. Ta upp och lägg åt sidan. Fräs morot, selleri och purjo. Lägg tillbaka oxsvansbitarna i grytan och slå på vattnet. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt tomatpuré, vin, pepparkorn, timjan, lagerblad och salt. Sänk värmen och sjud under lock på svag värme i 4 timmar eller tills köttet är genomkokt. Ta upp oxsvansbitarna och låt dem svalna något. Plocka bort köttet från benen. Håll köttet varmt inslaget i aluminiumfolie. Sila buljongen. Koka upp buljongen med grönsaker och sjud tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka. Lägg tillbaka köttet i soppan. Krydda med soja, salt och peppar (om det behövs, smaka av noga), strö över persilja före servering.

Fika tips


Släta bullar
Ca 15 st.
Ingredienser:
50 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 dl kesella
1 ägg
3/4 strösocker
1 krm salt
1/2 tsk mald kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
Pensling: ägg
Garnering: pärlsocker

Gör så här

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°.
Smula jästen i en skål. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt kesellan, ägget, kardemumman, sockret. arbeta in mjöl tills degen är smidig och släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i ca 15 bitar och rulla till runda bullar. Lägg bullarna i pappersformar som ställs på en plåt. Låt jäsa under duk i 20 minuter. Sätt ugnen på 250°. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler under duk.


Dagens middagstips


Panerad rödspätta med kokt potatis och kall romsås

Antal portioner: 4

Ingredienser:

800 g rödspättafiléer
2 ägg
3 dl mjöl
3 dl ströbröd
Salt & vitpeppar

Gör så här

Vänd fiskfiléerna i först mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd.
Salta och peppra.
Stek filéerna i rikligt med smör tills de är gyllenbruna och frasiga.
Servera med kokt potatis, vitkålssallad och romsås.


Sås tips


Romsås

Ingredienser:
4 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 burk röd rom
Salt 
2 msk finhackad dill  
Gör så här 

Rör ihop samtliga ingredienser och låt stå kallt i en halvtimme i kylskåp.Toppa ev. med lite dill. Klar att servera!

Frukosttips


AMERIKANSKA PANNKAKOR


Ingredienser:
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 ½ dl mjölk 3 %
2 msk smält smör
1 ägg
Smör till stekning
Florsocker att pudra över

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget.
Vispa till en slät smet!
Ha i en klick smör i en stekpanna och klicka ut ca 1 msk smet per pannkaka.
Grädda ca 1 1/2 minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare ca 1 1/2 minut.
Pudra de nygräddade pannkakorna med florsocker och servera med lönnsirap, frukt, bär, grädde, keso.


Dagens middagstips


Köttfärssås

Antal personer: 4 
Ingredienser:
400 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 tsk torkad basilika
2 tsk torkad oregano
500 g krossade tomater
2 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
1 nypa socker
2 dl turkisk yoghurt (10%) eller 2 dl matlagningsgrädde
salt och vitpeppar
Gör så här
Hacka lök och vitlök, bryn köttfärsen i lite olja och häll sedan ner löken och fräs med.
Bryn på tomatpurén, basilikan och oreganon tillsammans med färsen någon minut.
Häll över krossade tomater, vatten och buljongtärningen. Puttra på svag värme i 20 minuter.
Häll ner grädden eller yoghurten. Koka ihop.
Smaka av med socker, salt och peppar.
Servera med spagetti eller pasta och parmesanost.




Hembakat Bröd


Tekakor

ca 12 stycken

ingredienser:

50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1½ tsk salt
1 msk rårörsocker
12-13 dl vetemjöl special

Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Rör ut jästen med degspadet i en bunke. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen till den är smidig, ca 7-10 minuter för hand eller ca 5 minuter i köksmaskin. Jäs degen övertäckt i ca 30 minuter. Häll upp degen på mjölat bakbord och rulla ut den i två längder. Dela längderna i 6 bitar och forma runda bullar av bitarna. Platta ut bullarna till platta runda kakor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Nagga kakorna med en gaffel. Jäs 30 minuter till under bakduk. Grädda i 225° i ca 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.



Hembakat Bröd



Danskt Rågbröd
25 gr jäst
2 1/2 dl öl (gärna mörkt)
3/4 dl sirap
5 dl grovt rågmjöl
2 1/2 dl vetemjöl
Skållning:
2 dl rågkross
2-3 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
2 msk malen spiskummin
1 msk salt
3 dl vatten
Gör så här
 Blanda alla torra ingredienser till skållningen.
 Koka upp vattnet och häll det över skållningen. Dra över en plastfolie och låt stå 1 h.
 Smula jästen och lös den i ölet. Blanda vätskan med skållningen. Rör i sirap, rågmjöl och vetemjöl, blanda noga.
 Fyll en 1 1/2 liters bakform (olja + mjöl eller anv. bakplåtspapper) med degen. Låt stå i ca 30 in och sätt ugnen på 250 grader under tiden.
 Sätt in formen och sänk samtidigt värmen till 190 grader. Baka i ca 90 min. Ta brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk.


Dagens middagstips


Wallenbergare

Antal personer: 2

Ingredienser:

ca 200 g kalvfärs
1/2 tsk salt
2 äggulor
1 dl visp- eller mellangrädde
1/2 krm svart- eller vitpeppar
1-2 msk smör eller margarin

Gör så här
Blanda först färsen med salt, sedan med gulor, grädde och peppar. Forma färsen på vattensköljt skärbräde till 4 biffar, högst 1 cm tjocka. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek biffarna på medelstark värme, ca 3 min på varje sida.
Servera med potatismos, gröna ärtor, rårörda lingon, sky eller gräddsås.


Dagens middagstips


Kokt torsk i dill sås

Antal personer: 2-3

 Ingredienser:

  1 pkt torsk 400g
1 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 fiskbuljongtärning
salt och vitpeppar
hackad dill

Gör så här

Skär torsken i ganska stora bitar. Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölk och smula ner buljongen och låt det koka upp under omrörning. Lägg ner fisken och låt den sjuda i såsen tills den är genomkokt. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Rör därefter ner dill efter eget tycke och smak. Servera med potatismos och grönsaker.



Dagens middagstips



Torskgratäng 
 Antal personer:  6
 Ingredienser:
Potatis
800g torsk
1 st. purjolök
dill
4 st. tomater
400 ml kokosmjölk
4 msk chilisås
2 msk tomatpuré
sesamfrön
riven ost,
kryddor: svartpeppar, salt
Gör så här
 Tina torsken och lägg den i formen. Strö över salt och peppar på båda sidor.
 Sätt ugnen på 225° och koka potatisen till.
 Skiva purjolöken och tomaterna. Även dillen om den är färsk.
 Strö över dill och purjolöken på fisken och lägg på tomatskivorna.
Rör ihop kokosmjölk, chilisås, tomatpuré och häll över fisken.
Strö över sesamfrön och riven ost.
 Grädda i ugnen på 225 grader i 30 min. Servera tillsammans med kokt potatis och en sallad.  

Dagens soppa


                      Ärtsoppa med fläsk                        

 Antal personer: 
 4

Ingredienser: 
Ärtsoppa

5 dl gula ärtor

300 g rimmad bog eller lägg

1 1/2 l vatten

1 gul lök

1 tsk timjan

1 tsk mejram

1 grönsaksbuljongtärning

1 krm ingefära

salt och vitpeppar
Ärtsoppa

Börja med att blötlägga ärtorna över natten. Slå av vattnet och häll nytt över ärterna, koka upp, skumma av. Lägg i det rimmade fläskköttet och sjud soppan cirka 1 timme tills köttet når en innertemperatur på 72°. Ta då ur köttet, skär bort fettet och skär köttet i skivor. Stöt ärtorna med en visp. Tillsätt hackad lök och kryddor samt buljongtärningen. Späd eventuellt med mer vatten om soppan är tjock. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar. Slå upp ärtsoppan och servera med det skivade fläsket och en god senap till.


Dagens middagstips


Potatisgratäng med köttfärs

Antal personer: 6

Ingredienser:
ca 10 medelstora potatisar
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
5 dl grädde
2-3 dl riven västerbottenost
400 g köttfärs
1 burk krossad tomat, 400 g
1 oxköttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
½-1 tsk rosmarin
½ dl fryst basilika
1 tsk kinesisk soja
salt & nymalen svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med att fräsa köttfärsen, tillsätt krossad tomat, tomatpurén,  buljongtärningen och resten av kryddorna (ej vitlöken!). Slå på en skvätt grädde, ca 1 dl. Låt stå och puttra lite försiktigt.
Skala potatisen, skiva den med t ex en matberedare och skiva löken separat.
Smaka av köttfärssåsen med mera salt och peppar om det behövs. Låt nu löken gå i köttfärssåsen och låt puttra en liten stund. 
Nu är det dags att börja varva potatisen och köttfärssåsen.
Lägg ett lager potatis i en smord ugnssäker form. Salta och peppra lite försiktigt (tänk på att köttfärsen har både salt och peppar också). Pressa över lite vitlök.
Lägg nu på ett lager av köttfärssåsen och fortsätt därefter på samma sätt med potatis igen och sedan köttfärssås igen, avsluta med ett lager potatis. 
Slå på resten av grädden och toppa med osten.
Tillaga i ugnen i ca 45 min eller tills potatisen är mjuk.


 Dagens soppa


Kycklingsoppa med lök och morot

Antal personer: 2

Ingredienser:
50 g smör
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta 
1 fint skuren morot
3½ dl kycklingbuljong
150 g finhackad kokt kycklingfilé 
1 tsk hackad gräslök
1 tsk hackad färsk basilika
1½ dl matlagningsgrädde
salt och peppar 
Kycklingsoppa
Stek vitlök och lök i smöret i ungefär en minut, tillsätt sedan moroten och fortsätt steka 2-3 minuter till. Häll i buljongen och lägg ner kycklingfilén. Salta och peppra och låt sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt gräslöken och basilikan och mixa soppan till en krämig och jämn konsistens. Tillsätt grädden och värm soppan under konstant omrörning. Toppa gärna med några basilikablad vid servering.


Dagens soppa


Rödbetssoppa

Antal personer: 2

Ingredienser:

250 g skalade rödbetor
75 g morot
50 g rotselleri
100 g vitkål
1 rödlök
½ msk olivolja
6 dl grönsaksbuljong
½ msk balsamvinäger
salt och peppar
2 msk turkisk yoghurt
2 msk hackad persilja

Gör så här

Grovriv rotsakerna utom ½ rödbeta i matberedare. Fräs det rivna i oljan i en stor gryta. Häll på buljongen och låt koka ca 30 min. Riv ner den halva rödbetan mot slutet av koktiden så får soppan vacker färg. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Klicka ner yoghurt och strö persilja över.


Dagens soppa


Currysoppa

Antal personer: 4

Ingredienser:

8-10 potatisar, skurna i bitar
5 morötter, skurna i bitar
1 purjolök, hackad
3 gula lökar, hackade
2 dl gröna ärtor
3 dl färsk spenat
1 burk krossade tomater
ca 1 l vatten
2-3 tsk curry
2 tsk timjan
2-3 msk koncentrerad grönsaksbuljong
salt och peppar


Gör så här

Fräs lök och purjolök i lite olja. Låt potatis och morot fräsa med en stund. Tillsätt krossad tomat, spenat, buljong och kryddor. Häll i vattnet och låt det koka. Ha i ärtorna nästan i slutet, smaka av.



Dagens middagstips


Rårakor
Ingredienser:
4 stora potatisar
 salt & svartpeppar
smör
olja
Tillbehör:
2 dl Smetana
150 gr Löjrom
Gör så här
Riv potatisen grovt med ett rivjärn ner i en sil eller durkslag. Krama ur vätskan.
Blanda potatisriv med salt och peppar och forma små kakor på en skärbräda.Hetta upp en panna och smält smör och olja. Fräs rårakorna på medelvärme i ca 3-5 min på varje sida. Vänd rårakan när du ser att den börja bli frasig i kanterna. Lägg rårakorna på en tallrik och garnera dem med en klick löjrom, smetana eller hackad gurka med kokt majs.  


Dagens middagstips




Dagens middagstips


Dagens middagstips




Dagens middagstips



Dagens middagstips




Dagens middagstips
Hemlagad pizza





Dagens middagstips
Kyckling med potatis 






Dagens middagstips
Ungnötslever med potatis



Dagens frukosttips





Dagens middagstips




Dagens middagstips







Frukosttips






Dagens middagstips



                                                                                                       










En blogg om mat hälsa,skönhet,träning och nöje


Välkommen!
                                                     

                                                 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar